Duurzaamheid

Van woensdag 11 tot en met zondag 15 september zullen alle Europese wielerogen op Limburg gericht zijn, want dan verwelkomt de meest oostelijke provincie van Vlaanderen de UEC Road European Championships. Met start in Heusden-Zolder en aankomst in het centrum van Hasselt zullen de veertien wedstrijden in het kader van de Europese kampioenschappen Limburg en Vlaanderen, bakermat van de wielersport, vijf dagen lang in de schijnwerpers zetten. De UEC Road European Championships vormen de ideale gelegenheid om samen met de volgende generaties de uitdagingen van morgen aan te gaan. Stilstaan is achteruitgaan, daarom is het van cruciaal belang om met een kritische blik naar de toekomst en z’n uitdagingen te kijken.  

Een van die uitdagingen is duurzaamheid. Bewust omgaan met het milieu speelt niet alleen een cruciale rol binnen de hedendaagse maatschappij, het vormt ook een van de kerntaken van de 2024 UEC Road European Championships. Door duurzaamheid te omarmen tijdens de Europese kampioenschappen zal de UEC samen met de Vlaamse overheid, de provincie Limburg, Sport Vlaanderen, de gaststeden Hasselt en Heudsen-Zolder, het LOC (het lokaal organisatiecomité), OVAM, Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en alle betrokken partners hun schouders onder deze uitdaging zetten. Op die manier kunnen de 2024 UEC Road European Championships een positieve verandering stimuleren en een inspirerend voorbeeld stellen voor de sportgemeenschap en haar fans. 

(Lees verder onder de foto)

Duurzaamheidsplan

In aanloop naar de UEC Road European Championships hebben het lokale organisatiecomité, de Vlaamse overheid, OVAM, de provincie Limburg, Sport Vlaanderen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de gaststeden een duurzaamheidsplan ontwikkeld met 10 thema’s en een 100-tal actiepunten, gebaseerd op de sustainable development goals van de Verenigde Naties. 

Duurzaamheidscharter

Het LOC organiseert het EK wielrennen 2024 met een duurzaamheidscharter als leidraad. Een duurzaamheidsplan kan alleen effectief zijn als alle betrokkenen – leveranciers, standhouders, gaststeden, parcoursgemeenten, partners, ... – bijdragen en hun impact proberen te minimaliseren. Daarom heeft het LOC een duurzaamheidscharter opgesteld met enkele basisvoorwaarden om de impact van het EK wielrennen zo laag mogelijk te houden.  

CO2-impact beperken en berekenen

Het LOC gaat samen met EventFlanders en A Greener Future de impact van hun inspanningen voor het EK wielrennen 2024 meten. Deze meting zal een uitgebreide screening van het duurzaamheidsplan van het evenement omvatten, waarbij gericht advies gegeven zal worden over acties die nog kunnen worden ondernomen om het evenement duurzamer te maken. De meting en duurzaamheidsondersteuning zal bestaan uit volgende elementen: 

  • Screening en advies van het duurzaamheidsplan 
  • Kwalitatieve en kwantitatieve duurzaamheidsdoorlichting  
  • Gericht advies per dimensie 
  • Toetsingskader en scoresysteem 
  • Berekening van de CO2-uitstoot  
  • Begeleiding van het LOC 
  • Compensatie van resterende CO2-uitstoot  

Duurzaamheidsrapport na het EK wielrennen

Tot slot wordt de duurzaamheidslijn doorgetrokken tijdens het natraject. Na de 2024 UEC Road European Championships zal A Greener Future een duurzaamheidsrapport ontwikkelen dat de impact van het duurzaamheidsplan in kaart brengt en waarbij elk actiepunt afzonderlijk geëvalueerd zal worden. Het rapport zal samen met de berekening van de CO2-uitstoot een duurzaamheidskader creëren voor toekomstige sportevenementen.

Samen kunnen we een verschil maken en streven naar een groenere toekomst voor de wielersport en de planeet als geheel! 

Limburgse natuurparels in Midden-Limburg en Haspengouw

Limburg, de groene provincie van Vlaanderen, herbergt enkele van de meest indrukwekkende natuurgebieden van België. Twee van deze juweeltjes, de Wijers in Midden-Limburg en Haspengouw, zijn zeer waardevol. Het Agentschap voor Natuur en Bos vervult een essentiële rol in het beheer en behoud van deze gebieden.